Latexallergie kun je ontwikkelen door langdurige blootstelling aan latex. Latexallergie is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door contact met latex materialen, zoals handschoenen en ballonnen. In deze blog zullen we ingaan op wat latex allergie precies is, hoe het ontstaat en welke stappen je kunt nemen om het risico op een allergische reactie te verminderen.
Wat is latex?
Latex is een natuurlijk rubberproduct dat wordt verkregen uit het sap van rubberbomen, voornamelijk van de Hevea brasiliensis boom. Het sap van de boom wordt geoogst door de schors in te snijden, waardoor het sap kan wegstromen en verzameld kan worden in containers. Latex heeft een hoge elasticiteit en kan gemakkelijk worden gevormd en verwerkt, wat het een populaire grondstof maakt voor een breed scala aan producten, waaronder handschoenen, ballonnen, elastiekjes, condooms, kleding, matrassen en vele andere producten. Hoewel natuurlijke latex een duurzaam en biologisch afbreekbaar materiaal is, kan het ook een allergische reactie veroorzaken bij sommige mensen. Om deze reden worden er tegenwoordig veel latexvrije alternatieven ontwikkeld en gebruikt in verschillende toepassingen.
Symptomen Type I
Bij dit type allergie zullen de symptomen meestal al binnen enkele minuten na blootstelling ontstaan:
- Hoesten
- Kortademigheid
- Niesbuien en/of loopneus
- Verstopte of jeukende neus
- Jeukende en rode ogen
- Jeuk en/of bultjes op de plek van aanraking
Symptomen Type IV
Bij dit type allergie ontstaan de symptomen na langdurig contact met latexproducten en treden voornamelijk op de huid op. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Eczeem
- Roodheid
- Jeuk
- Bultjes of zwellingen rond de handen, oogleden of lippen
Wat is de oorzaak van een latexallergie?
Een latexallergie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op de eiwitten die van nature voorkomen in latexproducten. Wanneer iemand met een latexallergie in contact komt met latex, bijvoorbeeld door het dragen van latexhandschoenen, ballonnen of elastiekjes, kan het immuunsysteem deze eiwitten als vreemd beschouwen en er antilichamen tegen aanmaken. Bij een volgende blootstelling aan latex zullen deze antilichamen de eiwitten herkennen en een allergische reactie veroorzaken.
Hoe kun je een allergie voor latex voorkomen?
Het ontwikkelen van een allergie voor latex kan erg ongemakkelijk zijn en het vermijden van latexproducten is dan ook cruciaal. Bij regelmatig gebruik van wegwerphandschoenen, zoals in sommige beroepen, is het raadzaam om over te stappen op vinyl handschoenen. Deze zijn latexvrij en bestand tegen vet, oliën en andere stoffen, waardoor je je werkzaamheden veilig kunt uitvoeren zonder het risico op een allergische reactie.